+ A | - a | Нулиране
{GOOGLETRANS}
Избори ЕП и НС 9-ти Юни 2024 г.
Интергрирана информационна система на ДА (ИИСДА)
Политика за поверителност на информацията
Заповеди
Обяви за работа
Съобщения от ТСУ
Търгове
Проекти по оперативни програми
Национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради
ЦНСТ Раковски
Сигнали за корупция
Структурни фондове на ЕС
Декларация за политиката по качеството и околната среда
Анкети по НАО


ИНФОРМАЦИОННИ ПОРТАЛИОбщина Раковски е разположена в Южна България, в източната част на плодородното Пазарджишко-Пловдивското поле на Горнотракийската низина, североизточно от град Пловдив; заема важно пътно-транспортно положение, което оказва благоприятно влияние върху стопанския живот; притежава благоприятни почвено-климатични условия и равнинен релеф, което обуславя развитие, както на интензивно земеделие, така и на промишленост; има свободен потенциал – земя и води, които биха допринесли за нейното развитие; територията й е бедна на рудни и нерудни изкопаеми; разполага с инертни материали – главно строителен камък; богата е на подпочвени води; водните ресурси, задоволяват потребностите й.
Разположена е на територия от 264 кв.км.
Обединява седем населени места - Стряма, Шишманци, Белозем, Чалъкови, Болярино, Момино село и град Раковски, а населението наброява около 28 000 души.
Административен център е град Раковски.

Икономическият облик на Община Раковски се определя от предприятията на химическата индустрия, шивашката, хранително-вкусовата промишленост, търговията и услугите, селското стопанство, строителството, транспорта. Икономиката на Общината се характеризира с разнообразна отраслова и териториална структура, добра инфраструктура за обслужване на икономиката, добри възможности за преработка на суровините, произвеждани на територията на общината, добре подготвени кадри.
На територията на Община Раковски се намира първата индустриална зона в България. Разположена е на площ от 815 дка , на 14 км от областния център гр.Пловдив и на 8 км от автомагистрала “Тракия”.
Общината има изключително благоприятно географско положение, през територията преминава автомагистрала “Тракия”, има удобна жп връзка и автобусни линии, които улесняват достъпа до всяко населено място.

На територията на Община Раковски има четири католически храма - три в гр. Раковски и един в с. Белозем, три манастира - на сестрите францисканки, на сестрите бенедиктинки и мъжки манастир “Св. Максимилиян Колбе”, и пет православни храма - в Белозем, Шишманци, Болярино, Чалъкови, Момино село. Строеж на православен храм започна и в с. Стряма.
В Община Раковски функционират осем читалища - НЧ“Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Раковски, НЧ “П. Б. Бакшев”, гр. Раковски, НЧ “Просвета”, с. Белозем, НЧ “Христо Ботев”, с. Стряма, НЧ “Христо Ботев”, с. Чалъкови, НЧ “Христо Ботев”, с. Болярино, НЧ “Христо Ботев”, с. Шишманци, НЧ “П. Мандаджиев”, с. Момино село, които не само съхраняват духа на утвърдените традиции, но и създават нови и дообогатяват календара на съвременната празничност.

Всяка година през последните петък и събота преди Заговезни по католическия календар, в гр. Раковски се провежда Международен фестивал на кукерските и маскарадни игри “Кукове”. Градът членува във Федерацията на европейските карнавални градове /FECC/ и по време на фестивала освен кукерите, които идват от всички краища на страната, гостуват и състави от Сърбия, Гърция, Румъния, Ирландия, Македония, Хърватска.
Тази най-масова проява обикновено регистрира около 1500 участници.

Традиционно, през месец май, в Белозем се провежда Фестивал на белия щъркел. През 2005г. с. Белозем беше обявено от германската фондация Европейско природно наследство(EURONATUR) за Европейско село на белия щъркел.
Фестивалът пропагандира хармоничното съжителство между местните хора и редките птици, които заемат особено място във фолклорната обредност.Идването на щъркелите е част от нея и символизира пробуждането на природата за ново начало. Традиционното провеждане на фестивала – с празничната атмосфера и настроение – утвърждава Белозем и Община Раковски като своеобразна туристическа дестинация.

В Община Раковски всяка година на Трифон Зарезан се организира “Винария”, на която най-добрите винари представят произведеното от частни лозови масиви вино.
Празникът започва с изпълнения на танцови състави, певчески групи и хумористични сценки, след което и участници и гости - начело с Царя на виното, избран на предходната “Винария” - се отправят към най-близкия лозов масив, за да дадат начало на пролетното зарязване на лозите и така да отбележат събуждането на растенията за нов живот и богата реколта. Празникът завършва с всеобщо веселие на площада в квартал Генерал Николаево.

Ежегодно през месец май в Община Раковски се провеждат Майските културни дни. По предварително изготвена програма читалища, училища, детски градини от нашата община представят постиженията на музикални и театрални школи, танцови състави и талантливи свои възпитаници. Организират се срещи с утвърдени в областта на изкуствата дейци – писатели, музиканти, художници, театрали.
От 2008г. в рамките на Майските културни дни преминава и Общинският спортен празник.Това събитие се радва на изключителен интерес от страна на жителите на Община Раковски. В мероприятието масово се включват деца и възрастни, които в съботно-неделното време участват с желание и влагат много емоция в многобройните спортни надпревари – футбол, волейбол, тенис на маса, силов многобой, шахмат, спортен бридж, табла, пейнтбол, народна топка, теглене на въже, скачане с чувал и други атрактивни дисциплини.

Адрес:

гр.Раковски п.к.4150

пл."България" №1

тел. 03151/2260

Булстат: 000471543

Работно време:

Общинска администрация:

от 08.00-12.00 ч и 13.00-17.00 ч

Кметства:

от 08.00-12.00 ч и 13.00-17.00 ч

Контакти:

Център за административно обслужване:

031512087

Работно време: от 08.00-12.00 ч и 13.00-17.00 ч

Денонощно дежурни:

031512233

Всички права запазени © 2009-2017 Община Раковскиrakovski.bg
Време за изпълнение:0.0578 сек.,0.0071 от тях за заявки.Сървър памет:734,768b